Редица правителствени агенции на САЩ издадоха съвместно предупреждение, че е открит набор

...
Редица правителствени агенции на САЩ издадоха съвместно предупреждение, че е открит набор
Коментари Харесай

Изключително опасен софтуер за саботаж на енергийния сектор са засекли в САЩ

Редица държавни организации на Съединени американски щати издадоха съвместно предизвестие, че е открит набор от злонамерени киберинструменти, основани от неназовани лица, способни да саботират енергийния бранш и други промишлености от основно значение, съобщава " Асошиейтед прес ".

Въпреки че в общественото предизвестие на министерствата на енергетиката и вътрешната сигурност, ФБР и Агенцията за национална сигурност не се показват имената на основателите и не се разкриват детайлности за откритата опасност, техни сътрудници от частния бранш в региона на киберсигурността настояват, че съгласно събраните доказателства зад зловредния програмен продукт стои Русия.

Една от компаниите за киберсигурност дефинира инструментите като " извънредно редки и рискови ". Посочва се, че функционалността на инструментите е " в сходство със злонамерения програмен продукт, употребен при предходните физически офанзиви на Русия ", макар че се признава, че доказателствата, свързващи ги с Москва, са " значително косвени ".

Представител на друга компания-партньор на американското държавно управление пък показва, че те са били по този начин конфигурирани, че първоначално да бъдат ориентирани към обекти за полутечен природен газ и електрическа сила в Северна Америка. Той не прецизира по какъв начин е бил открит зловредният програмен продукт, само че добавя, че е бил засечен " преди опит за офанзива ".

Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност, която разгласява предизвестието, не разпознава причинителя на опасността, прецизира Българска телеграфна агенция.

Правителството на Съединени американски щати предизвести браншовете от сериозната инфраструктура да се приготвят за вероятни хакерски атаки от съветска страна като реципрочна мярка за тежките стопански наказания, наложени на Москва поради нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР